Specialister på fastigheter i Marbella

Att köpa en lägenhet

Processen med att köpa en fastighet i Spanien är mycket enklare och mer transparent nuförtiden än vad folk brukar föreställa sig. Men även om det är så är det alltid att rekommendera att använda en väletablerad advokatbyrå med advokater som talar ditt språk– vi kan rekommendera högst respekterade byråer.

RESERVERA FASTIGHETEN

När du hittar den fastighet som du vill köpa måste du göra en förskottsbetalning för att ta bort den från marknaden medan din advokat kontrollerar fastighetens status, för att säkerställa att alla dokument är färdiga och att det inte finns några utestående skulder.

AVSLUTA KÖPET

Kontantbetalningar kan från det här läget gå vidare, men om du behöver hjälp med finansiering så undertecknas ett Privat Köpekontrakt under tiden, och en ytterligare andel betalas till köpeskillingen.

När väl finansieringen är klar så undertecknar säljare och köpare och/eller deras respektive företrädare lagfarten hos notarien, efter det att fastigheten har registrerats i ditt namn i Fastighetsregistret och du tar officiell besittning.

Din mäklare och advokat kommer assistera dig genom dessa steg, och kan även vara behjälpliga med att öppna upp bankkonton och sätta upp dig för nyttotjänster.

INKÖPSKOSTNADER

  • Juridiska Avgifter – vanligtvis upp till 1 % av köpeskillingen
  • Notarieavgifter och avgifter för Fastighetsregistret – cirka 1 %#
  • Stämpelavgift – 1.5 % av köpeskillingen
  • Plusvalía (Reavinstskatt) – en varierande kommunalskatt som gäller för befintliga fastigheter, vilken baseras på skillnaden mellan försäljningspriset och den ursprungliga köpeskillingen – som betalats av säljaren
  • Överföringsskatt (ITP) på återförsäljningsfastigheter – 8 % på de första 400 000 Euro av försäljningspriset, 9 % på beloppet mellan 400 000 och 700 000 Euro och 10 % på resterande belopp. En fastighet som sålts för 800 000 Euro skulle betala 69 000 Euro i Överföringsskatt, dvs. 32 000 + 27 000 + 10 000 Euro
  • Mervärdesskatt (IVA) på nya fastigheter – 10 %
  • Bankerna tar även olika betalt för provision för bolån

Generellt uppgår inköpskostnader för närvarande på cirka 12-15 % av inköpspriset.